This map was created using GPS Visualizer's do-it-yourself geographic utilities.

Please wait while the map data loads...

Santiago – Valle Nevado 70km 2000höjdmeter

 

Bilder

 

Daniel:
Valle Nevado

Idag testade vi Downhill. Utförsåkningen började från skidorten Valle Nevado, som ligger i Anderna utanför Santiago. Fallhöjden var cirka 2000m. Den kyliga temperaturen krävde både armvärmare, vindväst och handskar. Tur att jag fick med mig rätt prylar – ty närmare havsnivå var temperaturen närmare 30 grader.

 

Vi började lite försiktigt med att ta oss ned genom de 20 första serporna. Kylfaktorn var påtaglig vid 50 km/h, men tur att kurvorna krävde något längre hastighet och fingrarna återfick lite värmande blod. Utsikten – när det gick att njuta utav den – var mäktig! Tvyärr var detta första gången solen inte värmde under cykelturerna här i Chile. Molnen hade parkerat tätt ovanför topparna.

 

Något längre ned och en bit från Valle Nevado, bröt solen igenom och värmde skönt min frusna kropp. Färden fortsatte nedåt med några små knixar på någon kilometer genom ett kargt och vindpinat landskap bestående av mestadels grus och grässlätter mellan stora stenblock. Ytterligare 22 branta serpor tog oss längre ned i dalen där utförsåkningen fick en helt annan karaktär. Det var lätt att hitta en linje och ösa på. Kaktusarna stod tätare och tätare och till slut omgärdades vi av skog. Trafiken tilltog och färden avslutades utanför Santiago. Totalt 60 serpor!

 

Att jag först cyklade upp till Valle Nevado är en helt annan historia...Mårten:
Idag frös vi rejält stundvis, men det var det värt.

Med start precis i kanten av Santiago klättrade vi in i Anderna med Valle Nevado som mål. Redan från början tittade vi lika mycket på naturen o utsikten som på vägen.
Den smala otrafikerade väg som slingrar sig som en lång orm uppåt och uppåt tycktes aldrig ta slut. Allt eftersom vi kom högre upp blev utsikten och naturen ännu mäktigare samtidigt som temperaturen blev lägre.
Med en dryg mil kvar till toppen tog jag på mig armvärmarna för att lättare hålla mig hyffsat varm.
Sista kilometrarna ville jag inte ens stanna - enbart för att slippa frysa.
Väl uppe i Valle Nevado som ligger på 3000möh tog vi några snabba foton, drog på oss vindvästarna och vände snabbt neråt.
Det visade sig att det var ca 5grader på toppen o lite snålblåst. Inte undra på att det kändes kyligt. På vägen ner var det mest fingrarna som var kalla och under första milen fick vi stanna varannan kilometer o värma händerna, eller iaf försöka värma dom.
När vi kommit ner närmare 2000möh så kändes det mycket bättre och temperaturen var ok.
Nu kunde vi istället koncentrera oss på cyklingen.
Halvvägs nere och hela vägen ner till Santiago hade vi en helt fantastisk utförkörning där det gick utmärkt att släppa på och jag kände mig som ett riktigt utförsproffs. Visst var turen lite slitsam och kylig men på vägen ner belönades vi med ränta och det blev en helt sagolik dag på cykel.